Principer för styrning
Principer för reglering av luftvolym
Genom att minska luftvolymen när inga personer befinner sig i byggnaden/rummen eller genom att anpassa luftvolymen till belastningen sparas energi för uppvärmning av utomhusluft samtidigt som elförbrukningen för att driva fläktarna minskar.
Behovsstyrning är ett sätt att spara på energiförbrukningen för ventilationssystemet
I många typer av byggnader används rummen i varierande grad under dagen. I en skola är lärarrummet nästan tomt när lektionerna pågår, men fullt av folk mitt på dagen. Motsatsen gäller för klassrummen, där användningen är hög när lektionerna pågår och låg när eleverna är på rast eller i ett klassrum.
I kontorsbyggnaden är en del av personalen ofta antingen i möten, på kurser, tjänstlediga eller sjuka. Det kan till exempel finnas mötesrum som inte används hela tiden, så behovet av ventilation kan variera kraftigt.
Erfarenheter och studier av skolor och kontor visar att den genomsnittliga luftvolymen som behövs vanligtvis bara är cirka 50-60% av den dimensionerade luftvolymen.
Under drifttid används lokalerna endast ca 60% av tiden och under de perioder då de är bebodda är belastningen endast 75%.
Detta bekräftar tydligt behovet av ventilationsstyrning för att undvika onödigt energislöseri.
Se de olika alternativen
Jämförelse av styrprinciper
Diagrammet nedan visar energiförbrukningen för varje reglerprincip.
Med aDCV, Adaptive Demand Controlled Pressure Regulation, är trycket i kanalen adaptivt, till skillnad från andra reglerprinciper. Luftflödet regleras upp och ner beroende på behovet i byggnaden, och när ett lågt luftflöde krävs sänks trycket samtidigt - vilket sparar extra energi.
aDCV är alltså en vidareutveckling av DCV-principen.