Living room Living ikon

VENTILATION:
NYCKELN TILL ETT BRA INOMHUSKLIMAT

Våra bostäder blir allt tätare. Det blir de i vår strävan att minska energiförbrukningen. Men det som är bra för energiförbrukningen kan vara dåligt för inomhusklimatet. Den täta konstruktionen gör det svårt att avlägsna fukt och med fukt skapas en grogrund för mögelsvamp. Det orsakar inte bara skada på själva byggnaden, utan ger även ett ohälsosamt inomhusklimat, som påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande.


BOSTADENS STÖRSTA FIENDE ...

är mögelsvamp och problemet kan uppstå i såväl äldre, renoverade fastigheter som moderna, nybyggda bostäder.

Renovering av bostäder

När bostaden renoveras byts fönstren ut och fasader och tak tilläggsisoleras. Det innebär att du står inför två stora utmaningar:

  • De gamla otätheterna är borta och ersättningsluft tillförs inte automatiskt till bostaden
  • Äldre fastigheter är inte förberedda för modern ventilation. Det finns helt enkelt inte utrymme för det

Utmaningar vid nya fastigheter

Om man bygger nya bostäder utan korrekt och tillräcklig ventilation blir inomhusklimatet dåligt på grund av värme och ansamling av fukt, vilket leder till att mögelsvamp börjar spridas.

 

 

Lagstiftning

Det finns många lagar inom området. Med EXHAUSTO som sparringpartner är du alltid uppdaterad. Kontakta oss för att få reda på lagstiftningen kring just dina utmaningar!

SÅ BLIR DU KVITT FUKTEN

Kampen mot mögelsvamp vinner man med ett bra ventilationssystem. Oavsett åldern på din bostad ska du fundera på om du vill använda decentral eller central ventilation.

Den decentrala lösningen karakteriseras av att varje bostad (lägenhet) har sitt eget lilla aggregat som sörjer för ventilationen.

Den centrala lösningen karakteriseras av att ett antal bostäder (lägenheter) har ett större gemensamt aggregat som sörjer för ventilationen i alla lägenheterna. Den inbyggda automatiken säkerställer att det är optimala förhållanden i varje enskild lägenhet.

Båda lösningarna har sina fördelar och nackdelar. Därför kommer den optimala lösningen alltid att bero på just ditt projekt. Få en överblick över fördelarna och nackdelarna här.

 
VEX300

CENTRAL VENTILATION

VEX300-serien är en serie kompakta ventilationsaggregat som har specialutvecklats för central ventilation av bostäder.
Läs om VEX300-serien här.

Läs mer om våra serier med spiskåpor.Produktbillede decentral living

DECENTRAL VENTILATION

2 lösningar - beroende på montagemöjligheter:

VEX33DM kan monteras i ett nedhängt tak, hängas upp lodrät eller vågrät på vägg eller placeras på golvet, medan VEX35DV passar väl för att förankras mellan skåpsektioner.

Bägge ventilationsaggregat är särskilt lämpligt vid renovering av befintliga fastigheter.

Läs mer om VEX33DM och VEX35DV här.

Läs mer om våra serier med spiskåpor.


PERFEKT ANPASSADE VENTILATIONSSYSTEM

På EXHAUSTO vet vi att ett optimalt inomhusklimat kräver förstklassiga ventilationsaggregat. Oavsett om du väljer ett decentralt eller centralt ventilationssystem har vi den perfekta lösningen.

RING OCH FÅ GRATIS RÅDGIVNING TILL DITT PROJEKT
T: +46 (0)10 211 7100 
E: info@exhausto.se 

BERÄKNA DITT PROJEKT 

Här på webbplatsen finns även våra beräkningsprogram, klicka för att hitta det som passar ditt behov.

Living ikon

Laptop - calculate CITY

SE VÅRA REFERENSER

På EXHAUSTO har vi många års omfattande erfarenhet av ventilation av bostäder. Ta en titt på våra referenser och få inspiration till hur ditt ventilationssystem kan sättas samman.

living01
living02

KONTAKTA OSS

Centralt eller decentralt ventilationssystem? VEX300 eller VEX30? Vi är alltid redo att guida dig till den perfekta lösningen. Kontakta oss idag så kan vi tillsammans ta fram precis den uppsättning som passar ditt projekt.

RING OCH FÅ GRATIS RÅDGIVNING TILL DITT PROJEKT
T: +46 (0)10 211 7100 
E: info@exhausto.se